Crnogorski sportisti pred isključenjem iz svih takmičenja pod državnom zastavom

Crnogorski sportisti su pred isključenjem iz svih takmičenja, a ukoliko se to ne desi, moći će se takmičiti ali ne sa zastavom i himnom Crne Gore, saopštilo je Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

U objavi ministarke MPNKS Vesne Bratić se kao krivac za stanje bez presedana u crnogorskom sportu navodi dojučerašnji v.d. direktor Uprave za sport Vasilije Lalošević.

„Uprava za sport je ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti sa njima imala ikakav kontakt. Rezultat toga je da smo sada pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja, a u slučaju da nas ne isključe, sportisti se mogu takmičiti ali ne pod našom zastavom i himnom“, navodi se u saopštenju MPNKS.

Vesna Bratić

Dodaju da su nakon saznanja o mogućem isključenju crnogorskih sportista kontaktirali Svjetsku antidoping agenciju i odluka o isključenju Crne Gore je odložena, a Ministarstvo je 15.septembra dobilo nalog da u roku od 21 danа promijeni Zakon o sportu.

Lalošević je na konferenciji za medije negirao optužbe iz Ministarstva i kazao da je sve što mu se dogodilo „klasična igra“ te da je radio „časno i pošteno”.

Kazao je da je u martu poslao upitnik WADA, ali da on “nikad nije ugledao svjetlo dana”. Najavio je i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Vesne Bratić.

Iz opozicije su oštro reagovali na najave da bi crnogorskim sportistima moglo biti onemogućeno takmičenje pod državnim znamenjima.

“Kao sportiskinja koja je za Crnu Goru osvajala najznačajnija odličja, koja zna kako je igrati srcem za svoju državu, stidim se u ime Vlade i svih njenih organa do čega su doveli crnogorski sport. Bilo, ne ponovilo se”, kazala je Maja Bulatović iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Na čelo Uprave za sport, koja je dio MPNKS, Laloševića je izabrala nova Vlada Zdravka Krivokapića decembra 2020, glasovima Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA. Oni su zajedno osvojili parlamentarnu većinu na avgustovskim izborima, čime je DPS nakon tri decenije prešla u opoziciju.

Lalošević je funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP), činioca vladajuće koalicije. Iz te partije su kazali da ministarka Bratić više nema njihovu podršku.

MPNKS je saopštilo 24.septembra i da je Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet protiv Laloševića zbog Odluke o dodjeli sredstava za sprovodjenje programa sportskih organizacija u 2021.godini, za koje, kako navode, Ministarstvo nije konsultovano.

Dan ranije je Lalošević smijenjen, a na njegovo mjesto je imenovan Marko Begović.

Bratić više nema podršku SNP-a, ovdje nisu čista posla

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, nakon smjene Vasilija Laloševića sa mjesta v.d. direktora Uprave za sport i mlade, više nema podršku Socijalističke narodne partije (SNP), saopštio je na konferenciji za novinare predsjednik te partije Vladimir Joković.

On je kazao da je o smjeni Laloševića razgovarao danas sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

“Premijer Krivokapić je kazao da je mu je rečeno da je Lalošević smijenjen jer mu je isticao mandat vršioca dužnosti direktora od šest mjeseci”, kazao je Joković i dodao da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije raspisalo konkurs.

“Čuo sam se i sa ministarkom jutros i ona mi je rekla: “Pa što Vasko nije raspisao konkurs i on bi bio izabran”. Pa što ste ga smijenili kad bi bio izabran? Na Ministarstvu je da to raspiše”, istakao je Joković.

Kad su pitali zašto je smijenila Laloševića, Bratić je odgovorila “daću vam nešto drugo”.

“Odbacujemo sve podle napade na SNP i Laloševića. Ako je napravio prekršaj neka odgovara… Ovo je prvi put u 24 godine na nekoga i SNP da je nečasno radio”, rekao je Joković.

Prema njegovim riječima Krivokapiću je poručio da su “svi Vasko Lalošević” i da ne dozvoljavaju da se kalja ime SNP-a.

“Za dostojanstvo i čast SNP ćemo dati sve. Vasilije Lalošević se nikada nije vezao za funkciju. Mi samo hoćemo pravdu i poštovanje dogovora. Nikome nećemo dozvoliti da gleda u krvna zrnca naših kadrova”, naveo je Joković.

NOVIDANI