Švajcarska -IDEALNA ZEMLJA ZA ŽIVOT?

Kada neko kaže – Švajcarska – prvo na šta uglavnom pomislimo su tačni satovi, sigurne banke, ukusna čokolada i prelepa priroda. Ovo je zemlja koja nije učestvovala ni u jednom ratnom sukobu od daleke 1515. godine.

Vlada uređeni sistem do te mere, da u slučaju nuklearnog rata, postoje sagrađeni bunkeri koji mogu da prime čitavu ljudsku populaciju. Postojbina jednog od najboljih tenisera svih vremena, Rodžera Federera i zemlja čije stanovništvo konzumira najviše bezalkoholnih pića na svetu. Evo šta još krije ova planinska lepotica.

Vladaju izuzetno uređena pravila, koja sežu u sve segmente života. Pa tako, na primer, možete platiti izuzetno veliku kaznu ako vozite neispravna ili prljava, pa čak i samo ogrebana kola, a smatra se protivzakonitim poreći da se tokom II Svetskog rata Holokaust dogodio, te za to može da se odgovara.

23_kilograma_cokolade

Prosečni Švajcarac, u toku godine pojede, otprilike, 23 kilograma mlečne čokolade. Pomenuti podatak potvrđuje da je ovo zemlja sa najvećom prodajom i potrošnjom čokolade na svetu.

jezera

Foto: My SwitzerlandTravel.com

U zemlji koja zahvata „svega“ 41.285 kvadratnih kilometara, nalazi se neverovatnih 1.500 jezera, koja čuvaju 6% evropskih zaliha pijaće vode.

kantoni

Federalna povelja iz 1291. godine, ili „Zakletva na livadi Ritli“, koja je još poznata i kao Savez tri šumska kantona, jeste savez, kojim se označava nastanak Švajcarske konfederacije. Sklopljen je 01. avgusta 1291. godine između tri kantona, koji danas čine centralnu Švajcarsku, a to su: Uri, Untervalden i Švic. Od 1994. godine ovaj datum se proslavlja kao nacionalni praznik.

svajcarska_zeleznica

Foto: Switzerland Tourism

Švajcarska železnica je po tačnosti i redu na drugom mestu u svetu, odmah iza Japana. Takođe, pored Vatikana, Švajcarska je jedina zemlja čija zastava nije u obliku pravougaonika, već kvadrata.

banke

Foto: News Nation

U zemlji koja ima više banaka nego zubara, ako poželite da vozite bicikl, najpre morate da kupite takozvanu –polisu odgovornosti- kako biste mogli biciklom da se vozite po švajcarskim putevima.

prava_radnika

Foto: Sputnik International

Švajcarska je zemlja u kojoj izreka „mušterija je uvek u pravu“ ne vredi baš mnogo. Naime, prava radnika su izuzetno velika i poštovana, pa poslodavac pre svoje dobiti vodi računa da mu radnik bude dobro zbrinut. S tim u vezi, možemo dodati da se većina radnji zatvara u periodu od podneva pa do 2 sata popodne, u doba koje je predviđeno za ručak.

Ukoliko se nekom građaninu iz bilo kog razloga ne dopada zakon koji je izglasao parlament, a istovremeno je u stanju da u roku od sto dana prikupi 50.000 potpisa, ovo zakonodavno telo će razmotriti amandmane na sporni zakon.

Ovo je regularno pravo koje ima svaki punoletan Švajcarac.

Odmor nedeljom i miran san noću u Švajcarskoj garantuju zakoni.

Jeste, nedeljom je zabranjeno sve ono što bi remetilo dan za odmor, a takođe postoje i odredbe, kako na lokalnom tako i na najvišem nivou, koje zabranjuju sve ono što može da stvara buku i unosi nemir u doba dana koja je predviđeno za odmor i san.

Zanimljivo je dodati da u ovoj zemlji zakon brani da, ukoliko za kućnog ljubimca posedujete životinju koja je označena kao -društvena- , čuvate samo jednu jedinku, jer se smatra da joj je neophodan par. Švajcarska može da se pohvali i setom zakona, koji sa sigurnošću garantuju prava životinja.

ZANIMLJIVOSTI O ŠVAJCARSKOJ

1. Švajcarska kompanija Nestle je najveća prehrambena kompanija na svetu.

  2. U slučaju nuklearnog rata Švajcarci imaju bunkere u koje staje 100% populacije. Takođe u slučaju rata švajcarske autoceste mogu se preurediti za uzletanje i sletanje, dok će sav sneg na ulicama biti očišćen do 8 sati ujutru.

  3. Piloti švajcarske vojske nikad ne voze brzinom većom od brzine zvuka tokom treninga. Razlog je taj da je Švajcarska premala da bi se iznad njene teritorije postigla takva brzina. Potpisala je sporazum sa Francuskom koja im dopušta da ulaze u njihovu vazdušnu teritoriju radi postizanja veće brzine.

  4. U Švajcarskom gradu Lausanneu porez se plaća na količinu smeća, tj. ako imate više smeća, plaćate veći porez. Ako neko ne koristi standardizovane kante za smeće, preti mu poveća kazna.

  5. Švajcarska je vodeća u svetu po potrošnji čokolade. Prosečan Švajcarac pojede 23 kilograma čokolade godišnje.

  6. Artur Konan Dojl doneo je skijanje u Švajcarsku.

  7. Švajcarska ima najveću potrošnju bezalkoholnog pića u svetu!

  8. Automobili u Švajcarskoj izgledaju novi, a razlog su kazne koje prete vozačima ako u što kraćem vremenu ne poprave automobil, pa makar se radilo i o običnoj ogrebotini.

  9. Što se tiče javnog prevoza u Švajcarskoj sa jednom kartom putnik može daa pređe celu zemlju raznim vozilima- autobusom, vozom, brodom, žičarom..

  10. Švajcarska nije bila u ratu od 1515. godine.

  11. Švajcarska ima više od 1.500 jezera.

  12. 60% električne energije u Švajcarskoj proizvodi se u hidroelektranama.

  13. Gotard tunel sa svojih 57,1 kilometara je najveći železnički tunel na svetu.

  14. Na nadmorskoj visini od 3.000 metara, iznad ponora 500 metara, u Švajcarskoj je otvoren Titlis Cliff Walk- najveći viseći most u Evropi.

  15. 70% Švajcarske je pokriveno planinama, prosečna nadmorska visina je 500-800 metara.

  16. U Švajcarskoj postoje 74 planine koje svojim vrhovima prelaze 4.000 metara.

  17. U Švajcarskoj postoji više banaka nego stomatologa, na svakih 1.600 Švajcaraca dolazi po jedna banka.

  18. Jedna zanimljivost i za grafičke dizajnere Font (slovo) Helvetica je napravljen u Švajcarskoj.

  19. Albert Ajnštajn je radio kao službenik u švajcarskom zavodu za patente, kada je dokazao svoju teoriju relativnosti.

  20. Od ukupne proizvodnje mleka u Švajcarskoj (oko 3.5 miliona tona godišnje) se oko polovine koristi za proizvodnju sira.

 I na kraju, Švajcarska je po nekim studijama obavljenim ove godine proglašena za najsrećniju zemlju na svetu, odnosno njeni stanovnici su najsrećniji. (www.wikipedia.com)

Previous post Više od 170 oldtajmera koji su godinama bili u skladištu ide na aukciju
Next post “ZAMOLIO BIH “DAMU” IZ STANA 39 DA NE RIČE DOK VODI LJUBAV, OVO TI NIJE NJIVA” Komšija NAČISTO POBESNEO (FOTO)