Tunel dug 1200 metara gradilo je 13 mještana, upotrijebljeno je više od 4000 čekića

U izgradnju tunela Guoliang koje prolazi bočnom stranom planine Taihang u Kini potrošeno je 4000 čekića, a gradilo ga je tek 13 lokalnih mještana…

Da bi stigli kući, mještani kineskog sela Guoliang u Huixianu u provinciji Henan moraju putovati kroz tunel izgrađen u sklopu planine Taihang. Riječ je o tunelu dugom 1200 metara, širokom 4 metara, a visokom 5 metara koji predstavlja jedini način da stignu do svojih domova.

Gradilo ga je trinaest seljana predvođenih Shenom Mingxinom uz pomoć “primitivnih“ alata poput čekića u sedamdesetim godinama prošlog vijeka, a za ovu građevinsku pustolovinu trebalo im je oko pet godina.

Da bi prikupili novac za materijale morali su prodati svoju stoku, i uložiti svaki slobodni trenutak. Potrošeno je više od 4000 čekića, kao i oko 12 tona čelika, prenosi punkufer.hr.

Tunel je otvoren za saobraćaj 1. maja 1977. godine, a zbog svog neobičnog izgleda na bočnoj strani planine ubrzo je postao turistička atrakcija za Kineze, ali i internacionalne goste. Iako vožnja u ovom tunelu zahtijeva veliku pažnju na cesti ispred sebe, seljani su mu dodali i nekoliko “prozora“ kako bi putnici bili okruženi prizorima prekrasne prirode dok njime prolaze.

Prije gradnje tunela, pristup selu u dolini Taihanga, koji je dobio ime po pobunjeniku iz vremena Han dinastije, bio je vrlo težak. Seljani su nerado odlazili iz svojih domova jer su se morali uspinjati uskim i strmim planinskim putem.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU:

Previous post NIJE ONOLIKO KOLIKO STE MISLILI: Koliko još kilometara možete da pređete kada vam zasvetli lampica za gorivo?
Next post Pismo muža, čija žena je u bolnici …