Rusija predstavila svog novog lovca: Suhojev „Šah-mat“ /FOTO-VIDEO/

Na avio salonu „MAKS 2021“ predstavljen je novi ruski lovac „Šahmat“ (Checkmate), kojeg je proizvela kompanija Suhoj, a nova letelica proizvodiće se u dve varijante – kao dvosed, ali i kao bespilotna letelica

.Kako se navodi, maksimalno borbeno opterećenje novog ruskog lovca sa jednim motorom iznosi 7.400 kilograma, a može da razvije brzinu od dva maha.

Na osnovu slajdova iz prezentacije zaključeno je da će avion imati stanicu sa aktivnom faziranom antenskom rešetkom, kružnim optičkim i elektronskim izviđanjem i vezom širokog opsega.

Najnoviji ruski laki lovac pete generacije„Šah-mat“ (Checkmate) kompanije „Suhoj“ biće gotov u roku od četiri godine, izjavio je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov. Cena lovca će se kretati od 25 do 30 miliona dolara.

„Glavni novitet koji bi trebalo da se pojavi u naredne četiri godine je novi lovac sa jednim motorom. Znate da odavno nismo proizvodili takvu letelicu i moramo se vratili u tu grupu zemalja koje danas prodaju sličnu tehniku na međunarodnom tržištu“, rekao je Manturov.

Prema njegovim rečima, Rusija će se uglavnom fokusirati na međunarodne isporuke.„Naravno, računamo na to da će i naše Oružane snage nabaviti određenu količinu te tehnike“, dodao je ministar.

Kako je saopštio šef „Rosteha“ Sergej Čemezov, najnoviji ruski lovac koštaće od 25 do 30 miliona dolara.

„Zašto smo uspeli da napravimo ovaj avion tako brzo? Koristili smo sve materijale od Su-57… I motor i avionska elektronika su kao kod Su-57“, dodao je šef ruske državne korporacije.Pritom, kako je objasnio, strane letelice poput francuske „Dassault Rafale“ i švedske „Saab Gripen“ koštaju od 60 do 90 miliona dolara.

Prema rečima potpredsednika Vlade Rusije Jurija Borisova, potražnja za najnovijim ruskim lovcima „šah-mat“ procenjuje se već sada na oko 300 letelica, a potencijalni kupci su Indija, Vijetnam, afričke zemlje.

Kako je dodao, izvozni uspeh novog aviona zavisiće od brzine kojom se nađe na međunarodnom tržištu.„Nadamo se da je krajnji rok 2025-2026. godina“, potvrdio je vicepremijer.Novi lovac je premijerno predstavljen na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu „MAKS-2021“.

Međunarodni avijaciono-kosmički sajam MAKS-21 obeležava ove godine 15. godišnjicu postojanja. Otvoren je u utorak, a trajaće do 25. jula u Žukovskom u Podmoskovlju.

„Oni su potpuno jedinstveni u svojoj klasi, mogu da lete 1.500 kilometara potpuno naoružani, skraćeni su poletanje i sletanje, nose više od sedam tona tereta, što je za avione ove klase apsolutni rekord. “

“Avion je višenamenski kao i sve platforme koje se razvijaju i proizvode“, rekao je Sljusar za „Zvezdu“.

Generalni direktor korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov je podsetio da lovac pripada petoj generaciji, kao i da može da nosi do pet raketa klase „vazduh-vazduh“ i druga sredstva za uništavanje. Unutrašnje pregrade za naoružanje su najvećeg kapaciteta u svojoj klasi.

„Maksimalno borbeno opterećenje iznosi 7.400 kilograma, domet leta bez spoljnih rezervoara je 2.900 kilometara. To su veoma visoki pokazatelji za uslovno lake letelice sa jednim motorom“, istakao je šef „Rosteha“. Čemezov je objasnio zašto je letelica dobila baš ovaj naziv.

„Filozofija projekta ogleda se u nazivu letelice: ‘ Checkmate’ u prevodu sa engleskog znači ‘šah i mat’. Koristeći šahovsku terminologiju LTS je laka ‘konjica’ – laka i sa velikim mogućnostima manevrisanja, a u stanju je da izvodi neočekivane poteze i da rešava ishod cele partije“, rekao je generalni direktor korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov, govoreći o nazivu leteliceKako je saopšteno tokom prezentacije „Rosteha“, lovac „Šah-mat“ će moći da nosi grupu bespilotnih letelica.

„U bliskoj budućnosti avion će moći da izvodi grupne akcije sa pilotiranim i bespilotnim letelicama, objedinjenim u jedan sistem. Bespilotne letelice će moći da razmenjuju informacije, da munjevito reaguju na promenljivu borbenu situaciju, da se automatski raspoređuju i da rešavaju zadatke bilo kog stepena složenosti“, rekao je Čemezov.”

“Prema njegovim rečima, „Šah-mat“ je borbeni sistem budućnosti , a na osnovu njega mogla bi biti napravljena udarna bespilotna letelica.On je takođe saopštio da će „Šah-mat“ moći da se bori protiv svih vrsta kopnenih, vazdušnih i morskih meta.

„’Šah-mat’ će moći da koristi čitav spektar naoružanja i da se bori protiv svih vrsta vazdušnih, kopnenih, morskih meta i najnaprednijih sredstava PVO“, rekao je šef „Rosteha“.

On je dodao da je laki taktički avion „Šah-mat“ „avijacioni kompleks koji je optimalan za rešavanje većine aktuelnih zadataka, a uz minimalne finansijske troškove, uz relativno nisku cenu aviona i sata letenja ima veoma visoku borbenu efikasnost.

„Poseduje radar sa aktivnom faznom antenskom rešetkom koja će omogućiti napadanje čak i u uslovima snažnih smetnji. “

“Istovremeno, sistem za radio-elektronsko ometanje i odbranu omogućiće da avion izbegava sredstva za otkrivanje i uništavanje“, precizirao je generalni direktor korporacije.Potencijalni kupci aviona su zemlje Bliskog istoka, azijsko-pacifičkog regiona i Latinske Amerike, rekao je Čemezov.

IZVOR: SPUTNIKNEWS