Radnik iz mesne industrije u Srbiji otkrio zašto više ne jede mesne prerađevine: ‘Kao da smo hemičari’

Mnoge tvornice suhomesnatih proizvoda u proizvodnji koriste sastoje zaštićene kao “poslovne tajne”,  no često ih otkriju bivši zaposlenici koji, upravo zbog njih, više ne konzumiraju takve proizvode. 

Radnik M.Č. (31), koji je dvije godine radio u jednoj od najvećih tvrtki za preradu mesa i suhomesnatih proizvoda u Srbiji, otkrio je za Mondo.rs zašto je on jedan od mnogih koji više ne jedu mesne prerađevine.

Kako kaže, zaposlio se u tvornici zbog dobrih uvjeta i plaće te je očekivao da scene koje će tamo zateći neće biti ugodne, no navodi da je bilo još puno dramatičnije. 

– Stalno je neugodan miris oko vas. Tako je jak, širi se oko cijele tvornice, ne možete mu pobjeći. Kada svaki dan provodite u tvornici u kojoj ima toliko krvi, ne osjećate se ugodno, započeo je M.Č. svoju priču.

Nema veze s mesom

– Kažu da su mesni proizvodi, a nemaju nikakve veze s mesom. Riječ je o velikim količinama životinjskih ostataka, najčešće svinja, koje se u ogromnim količinama nalaze u raznim spremnicima.

Sve se to nakupi, prelije obojenom smjesom, dodaju se ogromne količine praha, arome, konzervansa, a zatim dodatne boje. Kao da smo neki kemičari, kazao je te dodao kako se proizvodi od piletine pripremaju na sličan način.

– Dijelovi piletine prolaze kroz filtere i miješaju s vodom. Zatim se uliju aditivi za takozvane proizvode od piletine. Ima svih dijelova piletine, osim mesa. Ako nešto ispadne, pokupi se i usitni do neprepoznatljivosti, bilo iznutrice, kopita, koža, nokti, crijeva, kosti, kazao je. 

Navodi kako niti jedan proizvod ne izgleda jestivo sve dok se mehanički ne obradi. 

– Ima toliko soli, brašna, malo začina i kemije da je to zapravo jedini okus. Ta smjesa izgleda stvarno odvratno samo po sebi. Tek kad gotov proizvod izađe shvatite da su to sve hrenovke, kobasice i salame koje ćemo sutra pojesti, kazao je radnik. 

Dodao je da je prvih dana na poslu osjećao mučninu te se i razbolio. – Inače nisam gadljiv, ali jedno je slušati, a drugo vidjeti sve to, stvarno je uznemirujuće, zaključio je M.Č. 

vecerni.hr / Mondo.rs

Previous post “KRIVI SMO JER NE DAMO KOSOVO, KRIVI SMO JER SMO SRBI!”
Next post TATA SE NAPIO I LEGAO DA SPAVA: A SIN UČIO DA CRTA! (VIDEO)