Ana sa mužem, petoro dece, 2 psa i mačkom živi u fenomenalnom autobusu

Velike kuće, luksuzni stanovi i komoditet nisu nešto što svima odgovara. Neko se zadovoljava pravim vrednostima, velikom porodicom i osmehom na licu dok obilazi različita mesta i traži lokaciju na kojoj se oseća ’kao kod kuće’. Jer kako kaže naš narod – gde čeljad nisu besna, kuća nije tesna.

Mnogi parovi i porodice teže alternativnim načinima života, ali se mnogi ne usuđuju na radikalne poteze u trenutku kada su već osnovali širu porodicu.

Ana i Džef Barton imaju petoro dece, dva psa i mačku, a svoju sreću pronašli su u preuređenom školskom autobusu. Oni skupa putuju širom SAD-a i svoje avanture redovno objavljuju na Instragramu.

decami
Foto: @regainingadventure/Instagram

Džef je godinama radio od kuće u Teksasu, a Ana je bila domaćica. Vikendima su najviše voleli da provode vreme odlazeći na izlete i kampovanja, a svoju ljubav prema avanturama roditelji su preneli i na svoje petoro dece. Njihova najstarija ćerka ima devet godina, dok najmlađa ima godinu i po.

– Jednog dana seli smo i razgovarali šta bismo mogli da uradimo kako bismo produžili naše izlete, počeli smo da razmenjujemo ideje i evo nas danas ovde u autobusu – rekao je Džef.

Pre više od četiri godine porodica se odlučila na potez koji su mnogi u njihovom okruženju osuđivali. Međutim, oni se nisu obazirali na to i odmah su počeli da planiraju koje će sve predele da obilaze u svojoj novoj kući na točkovima.

Sa velikom porodicom morali su mnogo pažljivije da preurede prostor, kako bi dobili što više mesta. Kako obične kamp kućice nisu dolazile u obzir, par se odlučio za stari školski autobus.

Pronašli su jedno udruženje koje stare autobuse preuređuje u domove na točkovima. Pošto se Džef bavi dizajnom on je detaljno pomoću 3D programa zajedno sa Anom isprojektovao kako će nova kuća da izgleda.

Kako bi shvatili kakav je osećaj živeti u tako malom prostoru, par je pokušao da u svojoj dnevnoj sobi napravi raspored nameštaja na onolikoj površini koliku će imati u autobusu. Kada su uspeli jako im se dopao raspored i tada su bili sigurni da su spremni na novu avanturu zvanu “život na točkovima”.

basss
Foto: Instagram/regainingadventure

Kupovina iz snova

Bračni par je kupio školski autobus Internešnal 3000 iz 2004. godine i šest meseci proveli su renovirajući ga.

– Odlučili smo se za ovu opciju jer nam školski autobus nudi više prostora po pristupačnoj ceni. Ceo dom nas košta oko 35.000 dolara, što je za naše uslove i više nego odlično – kaže Ana.

autobus noću
Foto: @regainingadventure/Instagram

Kada se porodica odlučila na život na točkovima imali su već troje dece, a Ana bila trudna sa četvrtim. U međuvremenu su dobili još jedno dete. Mnogi su se zapitali kako su uspeli da sve smeste u tako mali prostor.

– Rešili smo da se oslobodimo viška stvari koje su nas gušile. Tako smo postali rasterećeniji– kaže Džef.

kuhinja
Foto: @regainingadventure/Instagram

Oni su izvadili sedišta autobusa i okrečili krov, a na prozore su stavili zavese kako bi imali više privatnosti. Sada u svom domu imaju kuhinju, trpezariju, spavaće sobe, kupatilo i malu radnu sobu.

Kada uđete u autobus odmah ispred vas nalazi se dnevna soba koja zauzima centralni prostor. Tu su stočić i kauči koji mogu da se razvuku i pretvore u krevet za goste. Njima u goste često dolaze ljudi koje sreću na svojim putovanjima i koji žele da vide kako izgleda živeti u tako malom prostoru.

porodica-1-830x0
Foto: @regainingadventure/Instagram

Prostor iznad sedišta za vozače pretvoren je u mali regal, a tu im se nalazi i televizor.

U kuhinji se nalaze šporet, rerna, sudopera i frižider, kao i mašina za pranje i šušenje veša.

– Iako ne deluje tako imamo dovoljno mesta za odlaganje namirnica. Mi smo vegetarijanci i otprilike na svake dve nedelje idemo u kupovinu – rekla je Ana.

Da je svaki deo prostora savršeno iskorišćen dokazuje i to što je Džef uspeo da napravi sklopivi sto i time sebi stvori mini kancelariju. Njemu je ovo omiljeni deo kuće jer ima dovoljno sunčeve svetlosti i prostora da neometano završi sav posao koji ima u toku dana.

Neverovatna improvizacija za spavaće sobe

Spavaća soba za tri ćerke nalazi se na improvizovanom spratu i sastoji se iz tri kreveta na sprat, a sve je obojeno u roze i žutu, koje su omiljene boje njihovih devojčica. One imaju svoj prostor kako bi, kada to žele, mogle da imaju malo privatnosti u odnosu na ostale u kuci. Svaka devojčica uredila je prostor po svojoj želji i u njima se nalaze čak i mali ormari za njihove stvari.

spavaća
Foto: @regainingadventure/Instagram

U ogromnom bračnom krevetu za sada spava njih četvoro – roditelji i dvoje najmlađe dece. Pošto deca brzo rastu, par planira da uskoro preuredi dom kako bi i oni dobili svoj prostor. Ispod kreveta smestili su korpe u kojima staju dodatne stvari što pokazuje da su o svakom detalju vodili računa.

Kupatilo i privatnost najveći problem

Zbog visine autobusa, ali i prostora najveći problem je bilo kako pametno rešiti problem kupatila. Par je došao na ideju da se iseče deo krova kako bi ga produžio i upravo na tom mestu postavljen je tuš. U kupatilu se nalaze još i umivaonik i wc šolja, a prozori u ovom delu autobusa prekriveni su folijom, kako bi zaštitili svoju privatnost.

wc bas
Foto: @regainingadventure/Instagram

Oni su u autobus dodali i mali svetlarnik, a imaju i prostor u kome se skuplja kišnica.

– Život na točkovima neverovatna je privilegija- kaže Ana.

Tokom pandemije uspeli su da se spakuju i ponovo okupe sa širom porodicom u Kanasu, a da nikom ne budu na teretu. Uz to uspeli su da obiđu neke veoma zanimljive predele koje inače ne bi mogli, piše Insider, a prenosi Telegraf.

Previous post I šta sad, roditelji?
Next post Upoznajte narod Piraha, oni su najsrećnije pleme na svetu!