Kažnjeno 20 prodavaca domaće rakije

Republički inspektori, po zahtjevu registrovanih proizvođača alkoholnih pića i Privredne komore Republike Srpske, vrše kontrolu i kažnjavaju one koji proizvode i prodaju rakiju, a nisu za to registrovani. Od početka ove godine izrekli su kazne od 10.000 KM.

U Inspektoratu RS navode za CAPITAL da republička poljoprivredna inspekcija vrši kontrolu svih registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića, ali i fizičkih lica za koja postoje saznanja da vrše nelegalan promet i prodaju alkohola te time „u sferi sive ekonomije predstavljaju nelojalnu konkurenciju registrovanim proizvođačima“.

Dodali su da su registrovani domaći proizvođači i predstavnici Privredne komore zahtjevali preduzimanje mjera prema pojedincima koji bez registracije i ispunjavanja propisanih uslova prometuju rakiju neprovjerenog kvaliteta.

„Fizička lica koja proizvode jaka alkoholna pića, rakiju, za vlastite potrebe, ne mogu ista stavljati u promet i prodavati. Zakonom o jakim alkoholnim pićima propisano je da će se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM kazniti za prekršaj lice koje izlaže, uslužuje i prodaje jaka alkoholna pića i destilat poljoprivrednog porijekla, a koje proizvodi za vlastite potrebe“, istakla je portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Dodala je da je u oblasti proizvodnje i prometa alkoholnih pića, vina i rakije, u ovoj godini izvršeno 105 inspekcijskih kontrola.

„U 20 slučajeva utvrđeno je da su lica vršila stavljanje u promet vina i rakije, a da isti ne posjeduje rješenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o ispunjenosti uslova za proizvodnju i upis u Registar proizvođača. U skladu sa zakonom, zbog utvrđenih prekršaja, izrečene su novčane kazne u iznosu od 10.000 KM“, naglasila je Makivićeva.

Šta kaže Zakon?

Zakonom o jakim alkoholnim pićima propisano je da djelatnost proizvodnje jakih alkoholnih pića, što obuhvata i proizvodnju rakije, mogu obavljati pravna lica i preduzetnici koji su upisani u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Da bi pravno lice ili preduzetnik mogli da se bave proizvodnjom i prometom jakih alkoholnih pića moraju ispunjavati uslove u pogledu objekata, prostorija, opreme, uređaja, kao i u pogledu stručnog kadra, a čiji cilj je obezbjeđivanje kvaliteta i bezbjednosti konačnog proizvoda.

Ministarstvo utvrđuje ispunjenost uslova za proizvodnju na pismeni zahtjev pravnog lica ili preduzetnika.

Jaka alkoholna pića u pogledu kvaliteta moraju ispunjavati uslove propisane zakonom i propisima donesenim na osnovu njega. Prije samog stavljanja u promet jaka alkoholna pića podliježu obaveznom laboratorijskom ispitivanju kvaliteta.

Jaka alkoholna pića koja se stavljaju u promet moraju biti deklarisana, kako bi potrošači imali uvid u sve relevantne informacije o proizvodu.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Previous post Pojedete li češnjak na prazan želudac, zapravo ste si učinili ovo!
Next post “Stan” od 9 kvadrata u centru Beograda izdat za 150€