Zašto Kinezi imaju kose oči?

Mnogi su se verovatno zapitali zašto Kinezi i ostali azijski narodi imaju uslovno rečeno kose oči?

Fizionomija azijskih naroda se razlikuje od evropskiih, ali je izgled očiju najupadljivija razlika. Evolucija ljudske vrste nam nudi delimičan odogovor zašto je to tako.

Azijati nemaju kose oči zbog oblika očnih jabučica, već je reč o naborima na gornjem kapku. Razlog tome je prilagođavanje tropskim i arktičkim regionima u kojima žive mnogi Azijati.

Oči Azijata evoluirale su tako zbog migracije. Oni koji su išli na Istok naišli su na odsjaj, hladnoću, vetar i prašinu u stepama centralne Azije. Morali su da razviju spljoštene crte lica jer bi oni sa izbočenim nosom dobili ozebline, zatim gangrenu, pa bi umrli. Treba napomenuti da su išli na istoku dakle u susret izlazeđem sunce.

Govorimo o poslednjem ledenom dobu. Nabori na očima imali su dvostruku, namenu da budu sunčane naočare i kao fizički štit. Zbog toga se čini da orijentalci imaju manje oči, iako su im očne jabučice iste veličine kao i kod drugih.Kada su nastanili predele gde više nije bilo potrebe za takvom zaštitom, nabori su ostali, jer evolucija ne rešava stvari koje vam nisu potrebne – samo stvari koje morate da imate.

Međutim, ako potreba nestane, mogu se dogoditi normalne varijacije; otuda su nabori Indonežana manji u odnosu na Mongole.

Topdanas .com

Previous post Stefan ima 220 miliona dolara u bitkoinima, ali ne zna šifru za novčanik: Ostala su mu dva pokušaja
Next post Ujutru prosjak, a uveče lijepa, mlada djevojka! (VIDEO)