Stefan ima 220 miliona dolara u bitkoinima, ali ne zna šifru za novčanik: Ostala su mu dva pokušaja

Programer Stefan Tomas može da pogreši samo još jednom, jer ako pogreši i prilikom drugog ukucavanja lozinke, njegov digitalni novčanik “zaključaće se” zauvek.

Zamislite da imate milione dolara u bitkoinima, a zaboravili ste šifru za pristup digitalnom novčaniku? Upravo to se desilo jednom kompjuterskom programeru, Stefanu Tomasu.

Pre tačno 10 godina, dobio je na poklon 7.002 bitkoina koji sada vrede čak 220 miliona dolara, ali je izgubio šifru za digitalni novčanik iste godine, dakle, davne 2011. Verovatno je, kao i mnogi, verovao da mu neće trebati.

Međutim, sada kada najpoznatija kriptovaluta obara sve rekorde, i postiže uspeh o kojem je malo ko sanjao, tenzija u Stefanovoj glavi raste. Ne može da se seti lozinke, a ima još samo dva pokušaja, odnosno jedno pravo na grešku.Ako Tomas napravi drugu grešku, prilikom drugog ukucavanja šifre, njegov digitalni novčanik zaključaće se zauvek. Softver koji podržava bitkoin napravljen je tako da samo vlasnik može da im pristup šifri.

Sistem “IronKey” nudi vlasnicima čak 10 pokušaja, a Tomas je bezuspešno iskoristio već osam.

Zapravo, ovaj programer nije jedini koji je zaboravio lozinku za digitalni novčanik u kojem ga “čekaju” milioni. Procena je da je širom sveta zaključano 140 milijardi dolara u bitkoinima (kojih je 18,5 miliona), jer su njihovi vlasnici zaboravili lozinku.

Tomas, poreklom Nemac, živi u San Francisku. Ovih dana gleda kako bitkoin vrtoglavo raste, a ne može ništa da učini. “Samo ležim i razmišljam o tome. Onda ustanem, krenem ka kompjuteru s nekom novom strategijom, ali ništa od toga. I opet sam očajan”, kaže Tomas.

Dok napredna kriptovaluta dramatično raste, “Wallet Recovery Services” koji pokušava da pomogne korisnicima da povrate svoje “izgubljene novčanike”, sada dobija tri puta više zahteva dnevno nego pre, odnosno u danu im se javi do 70 ljudi, piše (Telegraf.rs)

Izgubljeno 140 milijardi $ u bitkoinima zbog lozinki: Traže im 10 odsto za otključavanje naloga

Kako je cena bitkoina nedavno naglo porasla, vlasnike te kriptovalute koji ne mogu da pristupe novostečenom bogatstvu uhvatila je panika.

Oko 20 odsto od postojećih 18,5 miliona bitkoina – ukupne vrednosti 140 milijardi – nalazi se u digitalnim novčanicima kojima vlasnici ne mogu da pristupe, prema podacima Chainalysisa, firme koja se bavi podacima o kriptovalutama, objavio je juče „Njujork tajms“.

Vlasnici najpoznatije kriptovalute na svetu su očajni jer znaju od kolikog ih novca deli zaboravljena lozinka ili na neki drugi način izgubljen pristup svom nalogu, piše Biznis insajder.

Wallet Recovery Services, firma koja pomaže u pronalaženju izgubljenih digitalnih „ključeva“, za „Tajms“ navodi da prima 70 zahteva dnevno od ljudi koji pokušavaju da pristupe svojim digitalnim novčanicima – što je trostruko veći broj nego pre mesec dana.

Gabrijel Ejbid je još jedan vlasnik bitkoina koji je izgubio pristup svom novčaniku sa bitkoinima još 2011. kada mu je formatiran hard disk na laptopu, i tako ostao bez 800 bitkoina koji sada vrede oko 25 miliona dolara, prema pisanju „Tajmsa“.

Stalni problem

S padovima i skokovima vrednosti bitkoina, pojavljuju se i hakeri koji pokušavaju da pristupe digitalnim novčanicima koji kriju velike količine bitkoina, uključujući i jedan sa 69.370 bitkoina vrednih oko 690 miliona evra, objavio je Vice u septembru.

Još od uvoženja te kriptovalute 2009. vlasnici gube ključeve ili hard diskove koji im služe za pristup bitkoinu, pa je tako Džejm Hauels, IT radnik iz Velike Britanije, izguzbio fizički hard disk u kom je bilo pohranjeno 7.500 bitkoina koje je izrudario od 2009, nakon što ga je greškom bacio u kantu za đubre 2013, objavio je Telegraf.

Gradsko veće odbilo je da mu pomogne da ga povrati sa lokalne deponije u Njuportu, rekavši da je to protivzakonito. Njegove kriptovalute su u to vreme vredele preko 127 miliona „zelembaća“.

Previous post Mozgalica Koji broj treba da stoji umjesto upitnika: Provjerite vaš rezultat
Next post Zašto Kinezi imaju kose oči?