Britanski voz sa pogonom na ljudski i životinjski otpad

Britanci će uskoro možda moći da putuju vozovima koji kao gorivo koriste biometan dobijen od ljudskog i životinjskog otpada i tako smanje emisiju štetnih gasova.

Inženjeri koji stoje iza projekta „Bio-ultra“ kompanije „Ultra Light Rail“ imaju nameru da zamene gradske vozove i tramvaje alternativnim vozilima koja koriste biometan kao pogonsko gorivo i da tako zaštite životnu sredinu.

Novi vozovi sa pogonom na otpad

Kompanija je dobila i finansijsku pomoć iz fonda britanske vlade kako bi razvila voz na biometan. Voz budućnosti bi trebalo da ima kapacitet da preveze 120 putnika.

Biometan je vrsta biogoriva koji se dobija od nekoliko vrsta otpada, između ostalog i mulja iz kanalizacije, ostataka useva na poljima, stajskog đubriva i ostataka hrane. Sve ove ostatke razgrađuju bakterije i dobija se gas koji može da se koristi kao „čistije“ alternativno gorivo.

Iako i biometan ispušta ugljen-dioksid u atmosferu, zagovornici ove vrste goriva tvrde da su ti procesi prirodni i da korišćenje ovog goriva daje ovim sirovinama novu svrhu, a i sprečava se korišćenje fosilnih goriva.

Kompanija URL planira da svoje rešenje ponudi većim i manjim gradovima u Velikoj Britaniji kako bi smanjili zagađenje i unapredili kvalitet života.

RTS