Bivši gradonačelnik sakrivao 13,5 tona zlata u podrumu, a na računu 36 milijardi dolara!

Kineska policija je uhapsila Džang Ćija (58), bivšeg gradonačelnika grada Dandžoua i šefa Komunističke partije u provinciji Hajnan koji je u tajnom podrumu kuće krio 13,5 tona zlata i 36 milijardi dolara na privatnom računu.

Istraga protiv njega pokrenuta je po nalogu Centralne komisije za provjeru discipline, najvišeg disciplinskog organa Komunističke partije i Nacionalne komisije za nadzor, najvišeg kineskog tijela za borbu protiv korupcije kada su otkrivene ogromne zalihe zlata.

Džang će sada morati da dobro objasni kineskim vlastima porijeklo zlata koje je pronađeno u podrumu njegove kuće.

Procenjuje se da zlato od 13.5 tona vrijedi oko 600 miliona dolara, a pronađeno je i više od 36 milijardi dolara na njegovom bankovnom računu, milioni juana u gotovini i antikvitetima, kao i ogroman portfolio luksuznih nekretnina.

Na snimku se mogu vidjeti policijski istražitelji kako slažu na hiljade zlatnih poluga, od kojih većina ne može uopšte da stane na police.

Sve je Džang Ći primio kao mito, vjeruje se, kao i nekoliko luksuznih vila. To ga čini bogatijim od Džeka Ma, najbogatijeg Kineza čije se bogatstvo procenjuje na 37 milijardi dolara.

Stručnjaci procenjuju da je sadržaj njegovog podruma mogao da spase Grčku od finansijske krize koja je u siromaštvo gurnula više hiljada ljudi.

Kako je ovaj političar uspio da prikupi ovo silno bogatstvo u komunističkoj Kini ostaće misterija za sve, osim za kinesko pravosuđe.

OVO IZNAD JE BILA VIJEST IZ 2019. GODINE O HAPŠENJU OVOGA KORUMPIRANOG POLITIČARA, A ISPOD PROČITAJTE ŠTA JE SA NJIM BILO NAKON TOGA

Zhang je izbačen iz Komunističke partije Kine i otpušten s javnih funkcija. Intermedijarni sud u Guangzhouu ga je 3. decembra 2020. osudio na doživotni zatvor zbog primanja mita.

Sud je rekao da je utvrđeno da je Zhang Qi nezakonito prihvatio novac i poklone u iznosu od preko 107 miliona juana dok je zauzimao različite funkcije u stranci i vladi između 2005. i 2019. godine, zloupotrebljavajući svoj položaj kako bi pomogao organizacijama i pojedincima u područjima poput kao razvoj zemljišta i ugovaranje projekata.

Njegovi podređeni, Wang Tieming , Lan Wenquan, Zhu Yongshengi Deng Min otpušteni su zbog prevare prije nego što je odstupio u septembru 2019.

Izvor: zanimljivostidana