Pogledajte kako izgleda „obična“ državna bolnica u Norveškoj

Društvenim mrežama kruži snimak koji pokazuje jednu državnu bolnicu u Norveškoj i, iz naše perspektive, djeluje kao da se radi o naučnoj fantastici.

Norveškim bolnicama se upravlja lokalno, sistem je decentralizovan, što olakšava mnogo toga, a još od 2000. godine Norveška radi na digitalizaciji svog zdravstvenog sistema. Rezultati su nevjerovatni.

Inače, skandinavski sistem zdravstvene zaštite već dugo je ideal kome teži cio svijet. Zavirite i pogledajte kako izgleda „obična“ državna bolnica u Norveškoj.

U Norveškoj sve bolnice financira država iz državnog proračuna. Međutim, iako je medicinski tretman besplatan za sve osobe mlađe od šesnaest godina, stanovnici koji su punoljetni moraju svake godine plaćati odbitke prije nego što ispunjavaju uvjete za izdavanje kartice za izuzeće. Kartica omogućuje besplatnu zdravstvenu skrb za tu godinu.

Sve javne bolnice u Norveškoj upravljane su od strane četiri regionalne zdravstvene vlasti (RHA), koje nadgleda Ministarstvo zdravstva i skrbi. Pored ovih javnih bolnica, trenutačno djeluje mali broj zdravstvenih klinika u privatnom vlasništvu.

Norveška ima vrlo visoke ocjene na različitim ljestvicama zdravstvenih performansi širom svijeta. Jedinstveno za norveški zdravstveni sustav je to što država financira gotovo sve troškove pacijenta. Pacijenti s izuzetno velikim troškovima zbog težih i neizlječivih bolesti primaju odbitak poreza.

Rashodi u zdravstvu iznose oko 6,647 USD po glavi godišnje (2016.), što je među najvišima na svijetu. Ima najveći udio medicinskih sestara i primalja po glavi stanovnika u Europi – 1.744 na 100.000 u 2015 godini. U 2017. godini 10,4% BDP-a zemlje otišlo je na zdravstvene troškove.

Norveška ima jednu od najnižih stopa privatne potrošnje na zdravstvo u svijetu,  samo 1% u 2010. Vlada priprema godišnji zdravstveni proračun za sljedeću godinu, svake godine u prosincu. Ovaj proračun uključuje sve troškove unutar zdravstvene grane Norveške. Parlament je samo u nekim slučajevima glasao za dodatna sredstva kasnije u godini, prvenstveno za bolnice.

Vlada je u 2018. godini povećala troškove i sredstva za zdravstveni sektor za 2% u odnosu na prošlu godinu, s ciljem da skrati dužinu čekanja i poboljša zdravstvene usluge. Sredstva za bolničku skrb dodjeljuju se regionalnim zdravstvenim vlastima nakon što se usvoji proračun za narednu godinu. Oni su odgovorni da raspodjele financijska sredstva bolnicama i drugim zdravstvenim službama na lokalnoj razini.

Djeci u dobi od šesnaest godina ili mlađima te trudnicama i dojiljama pruža se besplatna zdravstvena zaštita bez obzira na pokrivenost koju su imali u prethodnim situacijama.

Svi su građani inače odgovorni za godišnji odbitak – koji u prosjeku iznosi oko 2040 norveških kruna. Norveški zdravstveni sustav također ne pokriva specijaliziranu njegu za one starije od 16 godina, a svima kojima je potrebno fizioterapijsko liječenje, potrebno je dodatno platiti.

STOMATOLOZI
Imajte na umu da troškovi posjete stomatologu nisu uračunati u karticu izuzeća i uglavnom pacijent mora u potpunosti platiti. Stomatološka skrb u Norveškoj besplatna je samo za djecu (0-18 godina).

BOLNIČKO LIJEČENJE
U pogledu prijema hitne pomoći, pokriveni su svi neposredni troškovi zdravstvene zaštite. U slučaju da bolnice u Norveškoj ne mogu liječiti pacijenta, liječenje u inozemstvu organizira se besplatno.

INCOR.HR/BUKA