Ako planirate renoviranje, razmotrite „čipkastu fasadu“

Jedan muzej u Francuskoj, koji ima zavidnu kolekciju najraznovrsnijih uzoraka čipke, dobio je i fasadu u skladu sa svojim postavkama.

Kale je grad na severu Francuske poznat po dugoj tradiciji izrade raznih vrsta čipke.

Sve je počelo tako što su se krajem 19. veka mnogi umetnici i inženjeri iz Engleske doselili u Kale, da bi izbegli ekonomske i socijalne poteškoće, pretvarajući grad u industrijsko središte za proizvodnju čipke.

Tada je oko 40.000 stanovnika radilo u lokalnim fabrikama čipke.

U čast ovoj tradiciji, otvoren je i Francuski muzej mode i čipke, i to u obnovljenoj zgradi fabrike iz 19.veka u gradu Kale.

Muzej je nedavno posebno aktuelan pošto je njegova fasada dobila potpuno novo ruho.

Umetnica iz Varšave poznata kao NeSpoon, zidove muzeja ukrasila je „čipkastim dizajnom“.

Umetnica opisuje sva svoja dela kao nešto „između ulične umetnosti, grnčarije, slika, skulpture i nakita“. 

„Ovog puta sam odabrala motiv čipke jer u njoj postoji vrsta estetskog koda, i ima je u mnogim kulturama. U svakoj čipki nalazimo simetriju, neku vrstu reda i harmonije, zar to nije sve što instinktivno tražimo“, kaže umetnica o inspiraciji za najnovije delo.

U pomenutom muzeju, izložene su sjajne kolekcije čipke, neke su stare i 200 godina, a tu su i stare mašine za izradu čipke.

Nekada je inače učenje upravljanja za takvom mašinom trajalo i do 12 godina. Majstor tkanja je istovremeno morao nepogrešivo da kontroliše 11.000 niti.

Za projekat oslikavanja fasade muzeja, umetnica je odabrala uzorak čipke koja je mašinski izrađena i dizajnirana 1894. godine, a koji je pronašla u muzejskoj arhivi.

RTS.RS