(VIDEO) Bošnjaci i Srbi zajedno pjevaju krajiške pjesme: “Niko ovdje sada ne stanuje više…”

Baljvine nadomak Mrkonjić Grada, selo je u BiH u kojem Srbi i Bošnjaci vijekovima žive zajedno i u miru. Mnogi mediji uključujući i njemački Dojče vele pisali su o suživotu dva naroda u ovom selu.

Novinar Stanislav Jakica objavio je danas na youtube kanalu snimak mladića obe nacionalnosti koji zajedno piju i pjevaju krajiške pjesme.

-Duh zajedništva još uvijek živi u ovom selu mrkonjićke opštine i očuvao se samo zato jer su ljudi obe konfesije uspjeli svoje nacionaliste držati po strani i u prvi mah isticati ljudskost ,dobročinstvo te međusobno uvažavanje . Ono što raduje svakako je činjenica da i njihovi potomci i danas njeguju te odnose ,napisao je Jakica.

Jedan od stihova pjesme koju pjevaju a u kojoj se osjeća žal za rodnim krajem kaže “Niko ovdje sada ne stanuje više samo stara lipa cvjeta i miriše”.

Zbog toga su mnogi komentarisali da se upravo na ovom snimku vidi sva besmisao nacionalnih podjela kada u mnogim mjestima u BIH “niko ne stanuje više”.

Naime, Mrkonjić Grad ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu poslednjih godina zahvatio je val odlaska stanovnika upravo ovakvih, mladih ljudi. Oni bez obzira na vjeru i naciju napuštaju svoju zemlju i odlaze prema Zapadnoj Evropi u potrazi za boljim životom.

Pogledajte video:

Jedan od korisnika twitera napisao je “Da smo bili pametni… Ovo je mogla biti reklama za Nektar pivo, a ne reklama za normalne ljudske odnose”.

novidani