ELENA ČAUŠESKU – NAUČNICA SA 17 DOKTORATA , 74 UNIVERZITETSKA ZVANJA I 4 RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE.

Elena Čaušesku je nekadašnja prva dama Rumunije. Rođena 07.01. 1916. Petestri a streljana zajedno sa suprugom Nikolajem 25.12. 1989. u mestu Trgovište. Nekadašnji diktator Rumunije, Nikolaj Čaušesku je bio obućarski šegrt, još kad je bio mlad priključio se KP.

ELENA ČAUŠESKU

On jeste učestvovao u nekim demonstracijama i hapšen, ali je ubrzo i puštan jer nije bio značajna figura u tadašnjoj KP. Partijski aparat je, naravno, “pronašao” čak i nekoliko fotografija na kojima se u prvim redovima demonstranata prepoznaje, doduše teško, mladi obućarski šegrt Nikolae.

Kada je na političku scenu posle izvesnog vremena 1939. dospela i njegova drugarica, supruga od 1945., Elena rođena Petresku, pronađene su i njene fotografije kao mlade radnice. Pa čak i one gde su oboje, jedno pored drugog, u prvim redovima protesta.

Prava istina je daleko prozaičnija. Budući šef partije je bio jako lenj učenik i promenio je bezbroj obućarskih radnji, pošto su ga gazde posle samo nekoliko nedelja “rada” izbacivale. Tako Nikolae nije nikada završio čak ni obućarski zanat.

Oboje supružnika su imali više nego skromno obrazovanje – samo četiri razreda osnovne škole. Nikolae je posle ta četiri razreda otišao u Bukurešt na zanat, a Elenina svedočanstva iz škole u jednom selu u neposrednoj blizini Bukurešta svedoče da je jedva završila četiri razreda i potom radila kao pomoćnik krojačice.

Poseban apsurd je da je ona kao nesvršeni osnovac u socijalističkoj Rumuniji 80-ih godina prošlog veka dogurala do doktora hemijskih nauka i ministra za nauku! Čak se svim snagama i nameštaljkama godinama borila da sedne i na čelo Rumunske akademije nauka i imetnosti. To joj je ostala možda i jedina neispunjena želja. Međutim, Akademija nauka i nekolicina već ostarelih pravih akademika nisu se do kraja dali i nisu podlegli ucenama i pritiscima partijske vrhuške, pre svega Nikolaja koji je udovoljavao svakoj želji i hiru svoje Elene.

Na zgražavanje celokupne rumunske naučne elite, Elena je početkom 80-godina prošlog veka doktorirala iako nije imala čak ni celu osnovnu školu, a o srednjoj i fakultetu i da se ne govori. Njen obiman naučni rad, koji je pisala ekipa najeminetnijih rumunskih stručnjaka, nosio je naslov “Hemija polimera”.

Naravno, uspešno ga je odbranila i ubrzo postala ministar za nauku. Elena je bila dete sa sela, kada je postala prva dama, stidela se što je rođena na selu i to je pokušavala da sakrije na svaki mogući način. Elena dok nije bila na funkciji je radila je na hemijskom institutu gde je prala laboratorijsko posuđe. Ona je zavidela naučnicima i želela je da bude kao oni.

Kada je postala prva dama počela je da gradi svoju novu karijeru. Naime sa jedva završenih 4 razreda osnovne škole , preskakajući srednju školu i fakultet, Elena je doktorirala hemiju. Ona je faktički jedva znala da se potpiše kad je postala doktorant a razni podaci govore da su u rezidenciju dolazili učitelji i profesori kako bi je učili čitanju, tablici množenja i drugim osnovnim stvarima koje nije savladala u osnovnoj školi. Elena je predavala na fakultetu, takođe išla je po inostranstvu gde je držala katastrofalna naučna predavanja, uz skrivene podsmehe na konferencijama u Londonu,Parizu i drugim gradovima sveta , naučnica Elena je dobijala razna priznanja , diplome, zahvalnice za svoje naučne radove i predavanja.

Razni državnici u svetu su diplome dodeljivali Eleni samo zato da bi ostali u prijateljskim odnosima sa Rumunijom i Nikolajem Čauseskuom za kojeg su znali da je pod velikim uticajem svoje žene Elene.

Kada je Elena streljana zajedno sa suprugom 1989. godine iza nje je ostalo 17 doktorata i 74 univerzitetska zvanja. Ostalo je na desetine radova i knjiga , koje su pod prisilom za nju pisali drugi a ona ih samo potpisala kao svoja dela.

Pisac koji se bavio obrazovanjem bračnog para Čaušesku , se u jednom tekstu iz Bukurešta za jugoslovenske novine bavio i stručnom spremom i profesijama šefa rumunske partije i države i njegove supruge. Primetio sam jednu neverovatnu činjenicu zbog čega sam opet dospeo u nemilost vlasti: i Nikolae i Elena su bili iz iste branše, obućarske!

Jednostavno, on je bio obućar, doduše nedoučeni, a ona vlasnik naučnog rada o polimerima. Da bude jasnije, polimeri su tvrda plastična masa koja se upotrebljava za sijaset proizvoda, ali i za proizvodnju izdržljivih štikli na ženskim cipelama!

JA SE BAVIM NAUKOM! – VIC

O obrazovanju para Čaušesku svedoči i vic koji se šapćući prepričavao u narodu u vreme kada je Elena žarila i palila rumunskom naukom i bila ministar. U svemirskim letovima Sovjeta povremeno su učestvovali i kosmonauti iz savezničkih, zemalja Varšavskog ugovora.

Tako dođe red i na rumunskog. Gledaju Nikolae i Elena TV prenos iz svemira, dok komentariše jedan pukovnik, inžinjer aeronautike. U jednom trenutku Nikolae pita oficira zašto kosmonaut lebdi u kabini?

Ovaj mu odgovara: “Druže predsedniče, to je zbog zakona gravitacije! Nikolae se okreće Eleni i pita:

“Nešto se ne sećam kada sam doneo taj zakon!” A ona, mrtva hladna, odgovara: “Šta mene gledaš. Ja se samo bavim naukom…”.

Bila je i rukovodilac mnogih različitih vladinih sektora vezanih uz nauku, pa je dobila u narodu i posprdni nadimak ‘Codoi’, prema formuli za ugljen dioksid CO2. Inače “Codoi” nije samo formula, nego i stvarna reč u rumunskom rečniku, a znači ‘veliki rep’.

NOS

Kako je njen uticaj rastao i kako je na naučnom planu napredovala,Eleni je sve više smetao njen nos, koji je ružio sliku o njoj i predstavljao je kao primitivnu. Kako su godine prolazile, Elena je postala toliko toliko sujetna da nije dopuštala objavljivanje svojih profilnih fotografija kako se ne bi vidio njen poveći nos. Pre objave tražila je da se svaka njena fotografija obradi.

IZVOR: FACEBOOK

Previous post Ako vidite ženu na ovoj fotografiji, vaš IQ je iznad proseka.Evo i rješenje za one koji ne uspiju da je pronađu …
Next post Stavila kameru u zadnji džep da vidi ko se okreće za njom, video postao pravi hit