KAKO SU AZERI UNIŠTILI JERMENSKI S-300? Ruski ekspert sve objasnio! /VIDEO/

NEUSKLAĐENOST delovanja posada jermenskih PVO sistema i visoke tehničke karakteristike turske vojne opreme mogle su uticati na uništenje sistema S-300 u Karabahu, rekao je ruski vojni stručnjak Aleksandar Mihajlovski, a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovom mišljenju, stari avioni An-2 „kukuruznik“ koje su Azeri konvertovali u bespilotne letelice korišćeni su za otkrivanje lokacije jermenskih PVO sistema. Jermeni su ih obarali, i samim tim odali položaje svojih protivvazdušnih sistema.

Nakon toga, azerbejdžanska vojska je pronašla i uništila raketne sisteme PVO Osa i Strela koji pripadaju Jerevanu.

Radari kompleksa S-300 otkrivaju ciljeve kojim imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem, odnosno avione, helikoptere i velike bespilotne letelice, a ne bespilotne letelice kamikaze, primetio je Mihajlovski.

Njih je trebala da obori vazdušna odbrana kratkog dometa poput „Osa“, „Strela“ i „Pancira-S“, koje su Azeru prethodno uništili.

Prema njegovim rečima, S-300 je najverovatnije uništen izraelskim bespilotnim letelicama, koje same lete ka izvoru radarskog zračenja.

Mihajlovski je sugerisao da je jermenska vojska veoma potcenila neprijatelja.

– Prema standardima koji su utvrđeni u sovjetskoj vojsci, posade imaju minut ili dva da otkriju cilj i ispale raketu, i maksimum deset minuta da se spakuju i premeste PVO sisteme. Zašto su dozvolili sebi da ih pronađu i ostali na istom mestu – pita se Mihajlovski.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je danas prikazalo video snimak na kome se navodno vidi uništavanje jermenskog PVO sistema S-300.

NOVOSTI