Mediji otkrili ko je napadač koji je odsjekao glavu profesoru

PARIZ – Muškarac, kojeg je francuska policija usmrtila u petak nakon što je on nožem odsjekao glavu profesoru istorije u predgrađu Pariza, imao je 18 godina i porijeklom iz Čečenije, prenijeli su francuski mediji.

Foto: Tanjug/AP

Identitet osumnjičenog nije objavljen u javnosti. Francuski mediji izvijestili su da je osumnjičeni 18-godišnji Čečen, rođen u Moskvi. Ta informacija nije mogla odmah da bude potvrđena, prenosi AP.

Ubijeni nastavnik istorije navodno je otvorio diskusiju sa studentima o karikaturama islamskog proroka Muhameda.

Svjedoci sa lica mjesta navode da su čuli napadača kako uzvikuje „Alahu-ekber“.

Francusko antiterorističko tužilaštvo otvorilo je istragu za ubistvo sa sumnjom na teroristički motiv.

Francuska je ponudila azil mnogim Čečenima od početka obračuna Rusije s islamističkim separatistima u Čečeniji devedesetih i početkom dvijehiljaditih, i u francuskoj postoje čečenske zajednice, podsjeća agencija.

Makron na mjestu ubistva: Teroristi neće dijeliti Francusku

Muškarac koji je ubio srednjoškolskog nastavnika zbog toga što je učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda „gađao“ je slobodu izražavanja, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

„Jedan građanin je danas ubijen zato što je bio učitelj i zato što je učio slobodi izražavanja“, rekao je Makron sinoć u blizini škole u predgrađu Pariza u kojoj je profesor ubijen. Makron je okarakterisao napad kao islamistički terorizam.

„Cijela zemlja stoji iza svojih učutelja. Teroristi neće dijeliti Francusku, mračnjaštvo neće pobijediti“, rekao je on.

U Francuskoj je tokom proteklih nekoliko godina zabilježena serija nasilnih napada koje su izveli islamistički ekstremisti.

Nezavisne/Tanjug