Talačka kriza još traje: Otmičar pucao na policiju, oslobodio troje ljudi

Prava drama u gradu Lucku na zapadu Ukrajine ušla je u 11. sat. Policija pokušava da razoruža Maksima Krivoša Stepanovića (45), koji je rano jutros oteo autobus sa najmanje 10 putnika među kojima je i jedna trudnica i nekoliko mališana.

Napadač je pustio troje otetih, odnosno stariju ženu, trudnicu i dete. Pucnji se čuju sa vremena na vreme, a otmičar je odbio da priča sa suprugom koja je došla na lice mesta.

U grad su ušla oklopna vozila, a na licu mesta je više desetina pripadnika policije i specijalnih jedinica koji pokušavaju da obuzdaju napadača. Kako prenose mediji, policajci su pokušali da priđu autobusu, ali je otmičar zapucao. Prema pisanju medija, među otetima je i ranjeni muškarac.

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov ranije je kazao je da su uspeli da kontaktiraju Maksima i pregovori su u toku. Napadač je tek posle devet sati dozvolio da se taocima dopremi voda, a na licu mesta su i pripadnici antiterorističke jedinice.

Pre napada, Maksim je navodno ukrao ikone i krstove iz lokalne parohije pravoslavne crkve.

Preti da će sve dići u vazduh

Maksim, koji je naoružan, preti da će razneti autobus, a takođe tvrdi da je postavio eksploziv u gradu i da će ga aktivirati daljinskim putem.

Kako navode mediji, jedna žena koja je talac u autobusu uspela je oko 9.30 časova jutros da pozove prijateljicu i plačnim glasom od nje zatraži da pozove novinare jer je terorista oteo autobus u kom se nalazi i hoće da ga digne u vazduh.

U autobusu ima najmanje 10 ljudi

Kako prenose ukrajinski mediji, on je u početku odbijao razgovor sa policijom i jedino je pristajao da razgovara sa novinarima, kojima je i otkrio da u autobusu drži trudnicu i decu. Tada je rekao da zahteva punu pozornost i da sve kamere budu uprte u njega.

Na trgu, gde je zaustavio autobus od jutros odjekuju pucnji. Napadač je više puta otvorio vatru na policiju, a bacio je i granatu koja srećom nije eksplodirala.

Robijao zbog pljački, traži da vlasti proglase sebe teroristom

Stepanović, koji je uoči napada na Youtube objavio snimak u kom poručuje: „Srećan antisistemski dan, nemojte se zavaravati, slavite istinu!“, navodno je napisao autobiografiju, u kojoj je opisao svoje teško odrastanje.

Osumnjičeni Maksim autor je knjige „Psihologija kriminalca“ u kojoj glavni lik odlazi u zatvor sa 18 godina i tamo provodi šest godina. U knjizi je opisao kako je odrastao u seljačkoj porodici sa dsetoro dece, te da se stalno selio i da je odrastao u čak 13 sela. Roditelji su mu bili učitelji, ali on je sa 17 godina odlučio da naoružan ode u Odesu i tamo postane vođa kriminalne grupe… Tako je i završio iza rešetaka.

Vlasti su potvrdile da je pravi identitet napadača Maksim Krivoš Stepanović (45), koji je rođen u Rusiji, ali poseduje državljanstvo Ukrajine.

Nešto nakon podneva na profilima napadača na društvenim mrežama pojavili su se njegovi zahtevi. Traži da ukrajinski sudovi, ministarstva, tužioci, poslanici i crkva javno objave da su teroristi.

– Vlasti su uvek bile „prvi terorista“. Istina iz vaših usta spašće živote stotina ljudi – naveo je Plokhim.

Ubrzo potom Twitter i Youtube suspendovali su naloge napadača.

(Telegraf.rs)