Novalić: Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar

Nakon što je njegova advokatica Vasvija Vidović iznijela odbranu u aferi “Respiratori”, Sudu se sinoć obratio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Izražavam frustraciju zbog ovog predmeta. Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 miliona?

premijer Federacije BiH Fadil Novalić

Nemam potrebu da se bavim ovim glupostima, ovo o čemu govore iz Tužilaštva BiH je nemoguće, ovo je bio javni novac koji je usmjeren na drugu stranu. Tužioci su pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH, ovo nije istina. Kako je Njutn kazao: ‘Ne može se dokazati događaj koji se nije desio’.

Ovdje ništa nije po definiciji pranja novca, ako neko može dokazati da se to desilo ne treba meni sud suditi, ja ću sam sebi presuditi. Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja. Nisam ni jeo ni pio od četvrtka, izaći ću iz ovoga kao čist čovjek”, kazao je Novalić.

On je rekao da bi ovaj postupak “bio pravedan i pravičan samo ukoliko bi se ispitale sve javne nabavke u vrijeme pandemije, a ne samo ova”.

Nakon njegovog izlaganja sudija Tatjana Kosović zamolila je premijera da jede i pije.

RAPORT