OVOM REČENICOM OSUDIO 97 PUTNIKA NA SMRT: Kapetan pakistanskog aviona pre pada rekao nešto što je zapanjilo istražitelje

U prošlonedeljnom padu aviona u Pakistanu poginulo je 97 ljudi a po svoj prilici najveću krivac je kapetan aviona.

On se približio se aerodromu u Karačiju, ali nije javio da ne može da otvori opremu za sletanje, pa je tri puta udario udario u pistu, rekao je u četvrtak pakistanski ministar.

Istražitelji su u olupini pakistanskog erbasa A320 koji se srušio u stambeno naselje u Karačiju prošlog petka, našli snimak razgovora u pilotskoj kabini, rekao je portprol aviokompanije. Pad je preživelo dvoje ljudi.

Let PK83030 koji je dolazio iz smera Lahorea na istoku, srušio se dok je drugog puta pokušao da sleti na pistu.

Crna kutija je pronađena.

Ministar civilnog vazduoplovstva Gulam Sarvar Kan rekao je novinarima da su motori aviona dotakli tlo tri puta pri prvom pokušaju sletanja.

„Pilot nije javio da se njegova oprema za sletanje ne otvara. Nestručno je motorima tri puta dotaknuo tlo“, rekao je Kan.

„Svi tragovi su prisutni (na pisti). Nije bio na propisnoj visini… Kontrolni toranj ga je obavestio da nije na propisnoj visini, da treba da smanji visinu“, rekao je, dodavši da je pilot odgovorio: „Snaći ću se.“

Prema informacijama koje su objavljene na stranici liveatc.net koja donosi viesti o avio-komunikaciji, pilot je rekao kontrolorima „sad smo na sigurnom“ tokom pristupa, ali razlog ove napomene mnoge stručnjake ostavio je pod znakom pitanja.

Ubrzo nakon što su motori zastrugali pistom u prvom propalom pokušaju sletanja, pilot je prijavio probleme u održavanju visine, a onda je rekao da su oba motora otkazala.

Istražitelji bi trebalo da pregledaju da li se motori ugasili zbog kolizije sa pistom nakon strmijeg i bržeg spuštanja nego što je to normalno.

U donjem delu motora nalaze se ključni delovi, uključujući i pomoćni menjač i hidrauličke pumpe, piše Jutarnji.hr.

„Motoru mogu da se dogode razne stvari ako dodirne pistu“, rekla je osoba koja poznaje dizajn aviona.

Motore je izradio CFM International, francusko-američka kompanija u suvlasništvu Safrana i General Elektrika i spadaju među motore koji se najčešće koriste u industriji i poznati su po pouzdanosti.

Crne kutije će očitati BEA, agencija za vazduhoplovne nesreće u Francuskoj, koja se bavi istragom ove nesreće pod vođstvom Pakistana.

Stručnjaci sa sigurnošću upozoravaju da je prerano reći šta je izazvalo nesreću i naglašavaju da se većina nesreća događa zbog mešavine faktora.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: EPA