RASTU TENZIJE U PERSIJSKOM ZALIVU! SAD upozorile: Ne približavajte se na manje od 100 metara!

Sjedinjene Američke Države izdale su upozorenje Iranu da se ne približava na manje od 100 metara njihovim ratnim brodovima.

Nakon nedavnih incidenata i „bliskih susreta“ američke i iranske ratne mornarice u vodama Persijskog zaliva, Pentagon je danas upozorio da će američka mornarica preduzimati „zakonom dozvoljene odbrambene mere“ protiv brodova u Persijskom zalivu koji se približe na manje od 100 metara američkim ratnim brodovima.

Uobičajena je praksa da se pod ovakvim merama podrazumeva skretanje sa kursa broda koji se približava, upozorenje brodskom sirenom, ispaljivanje signalnih raketa i na kraju upozoravajuća paljba iz vatrenog oružja, ali je navođenje specifične razdaljine novi element u saopštenju američke ratne mornarice.

Iako se čini da je 100 metara prilično velika razdaljina, reč je o veoma malom rastojanju kada su u interakciji ogromni brodovi, poput nosača aviona ili razarača.

Američka i francuska mornarica u Južnokineskom moru
Foto: Profimedia

Američka mornarica se već godinama sreće sa brzim, naoružanim patrolnim čamcima Revolucionarne garde Irana koji rutinski presecaju pravac plovidbe brodovima u Hormutskom moreuzu, uskom prolazu Persijskog zaliva kroz koji prolaze tankeri sa oko 20 odsto ukupne nafte sa Bliskog istoka.

Od kako je 2018. godine predsednik SAD Donald Tramp odlučio da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma, tenzije na relaciji Vašington-Teheran ne prestaju da rastu.

Pre oko mesec dana američki predsednik je izjavio da je naložio američkoj ratnoj mornarici da otvori vatru i uništi svaki ili sve iranske ratne brodove koji provociraju i uznemiravaju američku flotu u vodama Persijskog zaliva.

srbijadanas.com