„Đukanović pokušava da oživi Pavelićeve projekte“

Milorad Dodik poručio je Milu Ðukanoviću da su SPC i srpski narod u Crnoj Gori postojali pre njega i drugih koji pokušavaju na silu da izbrišu srpsko ime.

Dodik je rekao da ideja o novoj crkvi u Crnoj Gori nije nova, a da Đukanović pokušava da rehabilituje loše projekte iz prošlosti, „koje možemo videti i kod Ante Pavelića i mnogih drugih koji su hteli da na ovaj način razjedine srpski narod“.

Dodik i Đukanović

Dodik je za portal Borba, čije pisanje prenosi Radio-televizija Republike Srpske, kazao da Ðukanoviću nije trebao konflikt sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ocenivši da je smisao politike koju sprovodi Ðukanović upravo pokušaj razgradnje Srpske pravoslavne crkve.

„Sada slobodno mogu reći da je to državna politika Crne Gore. Ako predsednik Crne Gore najavi to kao cilj onda je jasno da je u pitanju sprovođenje državne politike. Zato je sada naša obaveza, svih nas koji smo predstavnici srpskog naroda, da dokažemo pogubnost te politike, i da svi zajedno, jedinstveno, stanemo u odbrani srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve“, poručio je Dodik.

Kako je naveo, reč je o opasnoj nameri Ðukanovića da od resursa srpskoga naroda, odnosno Crkve gradi neku novu crkvu, ocenivši da je bilo pametnije da je Crna Gora gradila saradnju sa SPC.

„Naša crkva u Crnoj Gori nikada nije osporila državnost Crne Gore. Zato sada graditi neprijatelje u srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi deluje kao jedini izlaz crnogorskoj vlasti za očuvanje koncepta koji nema realnu podršku u samom narodu“, zaključio je Dodik.

TANJUG