IZGLEDA NESTVARNO (FOTO,VIDEO) “Groblje” hiljada NOVIH Audija i Folksvagena – propadaju, a ne mogu se voziti

Foto @REUTERS Napuštena vozila u pustinji

Nakon što je platio milijarde novčanih kazni zbog skandala oko štetnih emisija ispušnih plinova u SAD-u, Volkswagen je morao parkirati hiljade otkupljenih dizel automobila u gotovo 40 objekata širom Amerike

Njemački proizvođač automobila platio je više od 7,4 milijardi dolara kako bi otkupio gotovo 350.000 dizel vozila u SAD-u , prema sudskom podnesku, kojeg je objavio Reuters.

Najveće auto-skladište za za pohranu automobila na svijetu navodno posjeduje 37 sigurnosnih skladišnih objekata, uključujući i napušten nogometni stadion u Michiganu, bivšu tvornicu papira u Minnesoti, te sunčanu pustinju u Kaliforniji.

Parkirališta služe tome “kako bi se osiguralo odgovorno skladištenje vozila koja se otkupuljuju nazad pod uslovima kompanije Volkswagene” – navodi kompanija.

Foto @REUTERS

“Ova se vozila pohranjuju na privremenoj bazi i rutinski održavaju na način da osiguraju dugoročnu operativnost i kvalitet kako bi se mogla vratiti u trgovinu ili izvesti iz zemlje nakon što američki regulatori odobre odgovarajuće izmjene emisija” – izjavila je glasnogovornica Jeannine Ginivan.

Volkswagen je potrošio više od 25 milijardi dolara na podmirivanje potraživanja od agencija za zaštitu okoline, oštećenih vlasnika, države i dilera automobila širomm SAD-a. Proizvođač automobila je ponudio otkup oko 500.000 vozila u zemlji koja navodno zagađuju okoliš.

Volkswagen grupa, koja posjeduje marke Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT i Skoda, priznaje da je koristila sofisticirani softver za prevaru na testovima za emisije, instaliranim u čak 11 miliona prodanih dizel vozila širom svijeta.

Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) je 2015. godine optužila njemačku grupu Volkswagen zbog varanja na testovima emisija ispušnih plinova.

Agencija je pronašla odstupanja u nekoliko modela četverocilindarskih dizelskih vozila proizvedenih od 2009., uključujući modele Jetta, Beetle, Golf, Passat i Audi A3.

Izvor: novisvjetskiporedak.com