POSLJEDICE „KORONA DERNEKA“ ZA UČESNIKE

Nakon skandaloznog korona-derneka koji je održan iza zaključanih vrata jednog ugostiteljskog objekta u Sarajevu jutros je krenula „lavina“ dešavanja i izjava aktera sinoćneg skandala , kao i političkih i javnih ličnosti u BiH.

Prvi koji su „nastradali“ zbog sinoćnih dešavanja su jedan doktor-hirurg i dekan Veterinarskog fakulteta.

Nihad Fejzić:

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović jutros je doktora Nihada Fejzića razriješio dužnosti članstva u Naučnom tijelu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom.

Jedan dio aktera „Korona party“

Jusuf Šabanović

Hirurg Jusuf Šabanović koji je sinoć organizirao zabavu povodom svog rođendana u jednom sarajevskom restoranu i tako prekršio sve naredbe i preporuke u cilju suzbijanja koronavirusa jutros je razriješen dužnosti šefa Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Košarac

„Bez namjere da tražim izgovor ili opravdanje za nesmotreno ponašanje, na sporni događaj došao sam u želji da svom prijatelju Jusufu Šabanoviću čestitam rođendan, ne znajući kakav će format večeri biti, niti koliko će ljudi biti prisutno“, naveo je Košarac u saopštenju.

„Pomagao je i pomaže svima, ne pitajući za ime i naciju. Doktor Šabanović bio je uz moju porodicu kada je moja majka bila bolesna, kada mi je bio bolestan stric. Važno mi je bilo da mom prijatelju Jusufu lično čestitam rođendan, jer neću, niti mogu zaboraviti profesionalnu i ljudsku podršku koju je pružio mojoj porodici kako u najtežim trenucima, tako i danas“, naveo je Košarac.

Dodao je da se na ovom događaju zadržao kratko, te da mu policija lično nije uručila prekršajni nalog.

„Stoga ću tokom dana od nadležnih organa zatražiti prekršajni nalog i platiti kaznu za nepoštivanje mjera.  Prihvatajući kritike, još jednom se iskreno izvinjavam građanima zbog nepromišljenog postupka“, naveo je Košarac.

Naša stranka : „Tražimo hitnu ostavku Staše Košarca na poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Nihada Fejzića na poziciju člana Naučnog tijela za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom u KS“, navode iz Naše stranke.

Šerif Konjević

‘Mene je sram. Ne želim biti dio toga’

– Otišao sam samo doktoru dati poklon, pošto je Juka moj veliki prijatelj. Nije bilo puno ljudi, krenuo sam pjevati, sjeo sam, dao mu poklon. Otpjevao sam, i to ne cijele dvije pjesme. Kad sam otpjevao ‘Živote moj’, što je doktorova želja, pozdravio sam i otišao – komentirao je za Dnevni Avaz.

Mene je sram države zbog sinoćnje situacije, jer ja volim ovu zemlju i sve ljude koji žive u njoj. Nije mene pojedinaca sram. Kad sam vidio alkohol, nisam htio ni pjevati, jer je ramazan. Neću biti dio toga, u mojoj se kući to poštuje. Moja žena je vjernica i neću dozvoliti da budem dio nečije pijanke. Oni su su se naljutili sinoć kad sam otišao. Ti koji su snimali, neka im je na čast – zaključio je Konjević.

HarI Mata Hari

Hari Mata Hari, koji je bio među gostima na proslavi rođendana doktora Jusufa Šabanovića, za „Avaz“ je rekao: „Došao sam samo u najboljoj namjeri da čestitam prijatelju rođendan i spreman sam snositi posljedice tog svog čina i prema zakonu i prema javnosti“.

Pored gore navedenih korona-derneku koji je organizovan,pored navedenih u tekstu prisustvovali su još pjevači Halid Bešlić, Slađana Mandić (sve snimala i objavljivala na društvenim mrežama) , Semir Cerić Koke… Među prisutnima je bio i Ajlin Ahmić koji je prije pet godina osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora zbog šverca kanabisa i koji je sklopio nagodbu s Tužilaštvom BiH.

Oni se još nisu oglasili povodom skandaloznog skupa u medijima nazvanog „Korona party“, a očekujemo u toku dana da se i oni izjasne o svojim postupcima.

Prekršeno je više zakona pa se očekuje da nadležni utvrde ko je od aktera prekršio koji i koliko zakona jer su pojedinic stariji od 65 godina pa su prekršili zakon o zabrani kretanja osobama starijim od 65 godina, svi su prekršili zakon kojim se sprečavaju javna okupljanja, vlasnik objekta je prekršio Zakon o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

Ono što je iznenadilo javnost je što su na „Korona party“ bile javne ličnsti koje nas svakog dana putem medija savjetuju da ostanemo kući i da poštujemo mjere zabrane koje nadležni naređuju, a oni su bili tako neodgovorni i bahati da su se čak i snimali dok se zabavljaju uz alkohol i pjesmu.

TD

U NASTAVKU PROČITAJTE I ŠTA SE DESILO SA STAŠOM KOŠARCEM :