ZBOG JEDNE GLUPE ODLUKE ! Kako je zbog ubijanja vrabaca umrlo 75 miliona ljudi

KAMPANJA UNIŠTAVANJA VRABACA U KINI 1958.

Kampanja uništavanja vrabaca, koji su proglašeni za neprijatelje čoveka, bila je deo šire opštenarodne akcije Uništenje četiri štetočine u sklopu velike kampanje Veliki skok napred koja se u Narodnoj Republici Kini odigravala u periodu od 1958. do 1962. godine, a i u nešto manjem obimu krajem osamdesetih godina. U toj kampanji delovanje je bilo usmereno na pacove, muve, komarce i vrapce, a bitka protiv vrabaca nazvana je Velika kampanja protiv vrabaca.

Nakon donošenja odluke o uništavanju četiri štetočine, Mao Ce Tung kineski političar, vođa Komunističke partije Kine je 1958. godine naredio da se pogube svi vrapci zbog toga što mu se činilo da su jeli previše žitarica. Dato je uputstvo i naređenje narodu da istovremeno i sistematski izlazi iz svojih kuća na njive, polja, ulice i u šume i pravi što jaču buku vikanjem, lupanjem u posude za hranu i tako istera vrapce iz grmlja i trave, primoravajući ih da lete dok ne bi uginuli od iscrpljenosti ili ubiti kada padnu na zemlju. Oni koji su bili naoružani puškama, strelama i praćkama, trebali su ih gađati i dok lete. Rasturana su gnezda vrabaca, vrapčići ubijani, a jaja uništavana gađanjem, obaranjem, spaljivanjem drveća, postavljanjem otrovnih mamaca. Najefikasniji pojedinci, škole, fabrike i vladine agencije u ubijanju vrabaca su nagrađivani plaketama, zahvalnicama i počastima što je dovodilo i do takmičenja u broju ubijenih vrabaca.

Procenjuje se da je širom Kine ubijeno preko milijardu vrabaca, prirodna ravnoteža je narušena, a broj insekata, posebno skakavaca vrtoglavo rastao. Uvidevši svoju grešku Mao Ce Tung je u aprilu 1960. godine naredio da se akcija uništenja četiri štetočine nastavi, ali da mesto vrabaca zauzmu stenice.

Posle dve godine besomučno ubijanje vrabaca izazvalo je biološku neravnotežu, a posebno je narasla populacija skakavaca. Populacija skakavaca je nastavila da raste, a usevi su toliko opali da su posle nekoliko godina proizveli Veliku glad koja je, prema nekim procenama, usmrtila 20 miliona ljudi. Mnogi smatraju da su vlasti Kine sakrile tačan broj umrlih i da se procenjuje da je od gladi umrlo između 45 i 75 miliona Kineza.

www.topdanas.com