Rusi spasavaju Amerikance: Sirijci osuli paljbu iz kalašnjikova (VIDEO/FOTO)

Mještani su zaustavili konvoj sa američkim vojnicima i nisu mu dali da prođe kroz selo Khirbet Ammu, u blizini Kamishli, na sjeveroistoku Sirije. Napetosti su eskalirale kada su civili silom i kamenicama napali konvoj i pokušali da skinu američku zastavu, prenosi sirijska državna novinska agencija SANA.

Snimak zaustavljanja konvoje od strane kurdskih civila :

Zatim su američke trupe počele pucati i bacati dimne bombe na stanovnike, prenijela je agencija. ⁣ Jedan civil je poginuo, a drugi je povređen.Kod amerikanaca nije bilo povređenih, osim manjih ogrebotina na vozilima u konvoju.

U tom području primećena je ruska patrola koja pokušava pregovarati između dve strane. ⁣

Na snimcima ispod pogledajte i dio gdje mještani pucaju iz kalašnikova prema američkom konvoju, zatim snimke gdje je došla ruska patrola i smiruje situaciju.

Američki zvaničnici su naglasili da su njihovi vojnici na zadatke „čuvanja nafte“ i da su hrabri ratnici …

Na snimcima koje su objavile kurdske medijske agancije pojavljuju se američke vozila kako se kreću putem, a agancije navode „da se radi o povlačenju i da se vide oštećena vozila“ Pogledajte navedeni snimak :

Kako navode medijikoji su prenosili navedeni događaj ostaje nejasno ko je prvi otvorio vatru, ali je činjenica da je ruska patrola došla na lice mjesta i kroz razgovore sa stranama smirila situaciju, kako ne bi došlo do konflikta većih razmjera.

Pripadnici ruskih snaga stigli su na poprište borbe kako bi umirili pobunjenike. Sirijski državni mediji objavili su da je jedan civil ubijen tokom sukoba, dok je još jedan ranjen. Izveštaji, doduše kontradiktorni, sugerišu da je ubijeni pripadao sirijskim snagama ili da je bio član provladine milicije.

U Siriji se već desilo nekoliko sličnih situacija na kontrolnim punktovima, gdje jedni druge blokiraju i ne daju im da prođu, pa je pitanje dana kada će se desiti neki ozbiljniji sukob gdje će stradati vojnici iz rusije ili amerika ili kao što se već desilo da stradaju lokalni stanovnici ili vojnici Sirijske armije.

Top.danas, B92, RTmtwitter, srbin.info