Nikolu Fond solidarnosti odbio, a onda su roditelji teško bolesne Ivane (3) uplatili novac za njegovo liječenje

Da se u nevolji poznaju junaci pokazuje i dokazuje današnji gest roditelja malene Ivane Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva, čija kćerka duže od godinu dana vodi bitku sa opakom bolešću, a koji su za malenog Nikolu Lazendića iz Mrkonjić Grada, koji takođe vodi životnu borbu, uplatili 20.000 KM.

Bjelogrlići su, kada su čuli da Nikola nije dobio pomoć od Fonda, bez razmišljanja odlučili da pomognu dječaku, te su mu odmah danas prebacili 20.000 KM, čime su dječakovim roditeljima omogućili da ga pošalju na dalje liječenje u Novi Sad.

Naime, osmogodišnji dječak Nikola Lazendić već šest godina se bori sa bolešću, od kada mu je dijagnostifikovan pervazivni razvojni poremećaj iz autističnog spektra. Za njegovo liječenje potrebna su mu znatna finansijska sredstva.

Nikola do kraja godine mora da obavi tri tretmana (operacije) presađivanja matičnih ćelija u klinici u Novom Sadu u cilju poboljšanja govorno razvojnih funkcija, i za to mu je potrebno 16 500 evra.

U posljednje tri godine zbog potreba određenih biohemijskih analiza, tretmana i terapija koje se ne mogu raditi u zemljama u okruženju, liječenje nekoliko puta godišnje obavlja i u Italiji (Bari).

Nažalost, rezultati analiza (prisustvo toksičnih teških metala, bakterija koje su trajno oštetile Nikolin imuni sistem i dovele do hronične inficiranosti limfnih čvorova) su uslovili da su se intenzivirali i povećali odlasci i terapije u Italiji što je dodatno finansijsko opterećenje.

Troškove liječenje je, do sada, porodica sama finansirala, ali kako liječenje traje već šest godina, sada im je bila potrebna pomoć dobrih ljudi kako bi Nikola mogao da nastavi liječenje. Nikolin otac, Đorđe, u izjavi za Srpskainfo ističe da ga je gest porodice Bjelogrlić zaista ganuo, jer i Bjelogrlići trenutno proživljavaju najteže  dane svoga života, baš kao i oni sami.

– Taj gest nam je vratio vjeru u ljude, a 20.000 KM koje su nam uplatili na račun su nam omogućile da Nikolu pošaljemo na presađivanja matičnih ćelija – kaže Đorđe.

On dodaje da je razočaran u cjelokupno zdravstvo u Republici Srpskoj, kao i Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povrede djece u inostranstvu, jer im, za sve ove godine nisu izašli u susret, uprkos svim molbama.

– Fond već godinama odbija bilo kakve refundacije, te je borba sa komplet zdravstvom Republike Srpske nemoguća misija – kaže Lazendić.

Podsjećamo, Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu uplatio je juče zdravstvenoj ustanovi u Francuskoj, prema dostavljenom predračunu Klinike za dječiju oknkologiju “Gustav Rosi”, sredstva u iznosu od 295.249,60 evra za liječenje trogodišnje Ivane Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva.

Mala Ivana Bjelogrlić (3)

U dostavljenom predračunu navedeno je da će malena Ivana u roku od osam narednih dana dobiti termin za smještaj na klinku, a njena majka je istakla da će ostatak sakupljenog novca od Ivaninog liječenja biti proslijeđen u humanitarne svrhe, za djecu koja dijele Ivaninu sudbinu.