Ima autizam, a nakon samo 20 minuta leta iznad Menhetna (Njujork) napravio je tačan crtež svih zgrada i građevina u gradu, koristeći samo jednu olovku i svoju memoriju pamćenja.

Stephen Wiltshire koji ima autizam, nakon samo 20 minuta leta iznad Menhetna (Njujork, SAD) napravio je tačan crtež svih zgrada i građevina u gradu, koristeći samo jednu olovku i svoju memoriju pamćenja. 2006. godine dobio je najviši orden za zasluge u umjetnosti.

Stephen Wiltshire je i nevjerovatan umjetnik koji je u stanju da samo na osnovu svoje memorije naslika kompletnu panoramu grada, a zbog njegovog su ga talenta prozvali i „ljudskom kamerom“.

Stivenov crtež iz aviona

Zbog svog autizma, Stiven je bio nijem sve do 5. godine svog života, a crtanje je bio način na koji je on komunicirao sa članovima svoje porodice i svijetom oko sebe. Stivenova sestra kaže kako je crtanje za njega poput vode i zraka – nešto bez čega ne bi mogao živjeti. Sve ono što Stiven vidi, na neki način oživi na papiru, a u stanju je zapamtiti nevjerovatne detalje, poput broja spratova i prozora.

UBS je Stivena pozvao na turneju helikopterom iznad New Yorka, a nakon toga su mu dali ogromno platno i olovku, zamolivši ga da, prema sjećanjima i koristeći samo ono što je vidio u toku leta iznad grada, naslika čitav Manhattan.

Rezultat je nevjerovatan, pogledajte!

Izvor fotografije: Youtube printscreen.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složen poremećaj, a njegove glavne karakteristike su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

„Dajte sve od sebe i nikad se ne zaustavljajte, sve dok svaki detalj ne bude savršen!“, poručuje Stiven.

Iliana Taliotis – koja surađuje sa Stivenovom porodicom je objasnila kako Stiven crta:

On prvo nacrta najvažnije zgrade u panorami, oko njih nakon toga crta obrise zgrada s olovkom, nakon što je dobio osnovni izgled panorame, kreće s crtanjem odnosa veličina i dodaje detalje zgradu po zgradu bez obzira koliko su te zgrade sićušne na slici. Nikada ne preskače s jedne strane slike na drugu, već počne s jedne strane i završi na drugoj. Uvijek sluša muziku dok radi.“