„U Japanu postoji stanica na kojoj godinama unazad voz staje samo zbog jedne jedine putnice, devojčice koja ga svakodnevno koristi da ode u školu.

U Japanu postoji stanica na kojoj godinama unazad voz staje samo zbog jedne jedine putnice, devojčice koja ga svakodnevno koristi da ode u školu. Vlasti samo zbog nje nikada nisu ugasili ovu stanicu“. Ovo je priča koju ste vjerovatno našli na dosta mjesta i web stranica po ineternetu, međutim šta se desilo kada je završila školu?

Japan je poznat po svojim brzim vozovima,koji nikada ne kasne, a kolika je njihova posvećenost putnicima govori jedan neobičan slučaj s ostrva Hokaido.

Na stanici Kju-Širataki na tom ostrvu, godinama voz je čekala samo jedna putnica Kana Harada, zbog koje ta linija voza i stanica uopšte i opstala.

Naime, Kana je srednjoškolka i voz kroz njen mali grad je prolazio samo dva puta dnevno – ujutru kada ide u školu i uveče kada se vraća.

Vožnja joj je trajala 35 minuta.

POMENUTA STANICA U JAPANU

Zatvaranje ove stanice mnogi vide kao posledicu odumiranja ruralnog Japana. Međutim, dosta građana je i oduševljeno brigom države za svakog građana pojedninačno, pa i za ovu devojčicu u udaljenom selu koja samo mora da stigne do škole na vreme.

Kad je devojčica završila srednju školu, stanica je zatvorena, čime je završena i jedna divna priča o Japanu i njihovoj brizi za svakoga svoga stanovnika.

Čekaonica stanici Kju-Širataki