Sud BiH oslobodio Jerka Ivankovića Lijanovića svih optužbi!? Prvo dobio 12 godina , pa oslobođen svih otužbi…

OVO JE NASLOV OD PRIJE GODINU DANA : „SUD BIH PRESUDIO: Jerko Ivanković Lijanović nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora“ , a presuđeno mu je bilo za : organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca i organiziraovani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom  porezne utaje i pranja novca;

Apelaciono odjeljenje Suda BiH izreklo je danas oslobađajuću presudu Jerku Ivankoviću Lijanoviću, bivšem ministru u Vladi FBiH i lideru stranke Radom za boljitak, saznaje Avaz. Na taj način, oslobođen je svih optužbi Tužilaštva BiH.

U toku je obrazloženje presude koju je pročitao sudija Senadin Begtašević.

Osim Jerka Lijanovića, optužbi su oslobođeni i njegov brat Slavo Ivanković Lijanović, ali i Milorad Bahilj, bivši ministar trgovine u Vladi FBiH, Željko Mikulić, Mirjana Šakota, Mirko Galić, Miroslav Čolak i Draženko Kvesić. Riječ je, podsjećamo, o ponovljenom suđenju. Prije dvije godine, Jerko Lijanović je bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je osuđujuća presuda u maju ove godine ukinuta i naređeno je novo suđenje.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je optuženog Jerka Ivankovića Lijanovića i druge da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca, neplaćanje poreza i poreske utaje te u vezi s falsifikovanjem ili uništavanjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Bile su optužene i pravna lica „Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg – za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neplaćanje poreza, „Farmko“ d.o.o. Široki Brijeg – za organizirani kriminal u vezi s produženim krivičnim djelom porezne utaje i neplaćanje poreza i „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg – za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom poreske utaje.

(Avaz)